Az Expozíciós háromszögről /Rekesz-Zár-ISO/ egyszerűen!

Mi az expozíció?

Ahogy a szemünknek, a fényképezőnek is fényre van szüksége a képalkotáshoz, amit úgy kell  elképzelni, hogy a fény bejut a gépre és a szenzort eléri az elkészül a fotó. Ha túl sok fény jut a gépbe, a fotó túlexponált, „kiégett” lesz, ha kevés, akkor alulexponált, sötét, „bebukott” lesz, még rosszabb ha a gépünk automata módban az ISO-val próbálja ellensúlyozni a hibát, és zajossá is teszi a képet.

Amint átkapcsoljuk a gépünket MANUÁLIS módra, három fontos összetevő áll rendelkezésünkre:

  1. Rekesz
  2. Zársebesség
  3. ISO

Az alábbi rövid bejegyzésben ezekről olvashatsz! Tudom-tudom mindig lenne mivel kiegészíteni, de mi a legegyszerűbb módon próbáljuk bemutatni a fotózás alapjait.

expozicios-haromszog

Felülexponálás:

Amikor a felvétel közben túl sok fény jutott a fényképezőgépbe, vannak olyan fehér pixelek a képen, amelyekben nincs információ pl. égbolt, fényjáték, stb. Ha nincs infó, akkor azt utólagos korrekcióval sem lehet korrigálni. Személyes véleményem szerint a lehető legrosszabb amikor kiég egy kép. A záridő rövidítése, a rekesz bezárása vagy az ISO érték csökkentése segít megoldani a problémát.

tulexponalt

Alulexponálás

Amikor kevés a bejutó fény, sok a fekete pixel, nappali felvételen tipikusan pl. árnyékok szoktak így megjelenni. Az expozíciós háromszöget figyelembe véve egyszerűen a rekesznyílás növelésével, a záridő hosszabbításával, vagy az ISO érték kisméretű változtatásával tudjuk helyrehozni a problémát.

90061331_510096789654795_4719748997617549312_n

A helyes beállítás

A helyes expozíció azt jelenti, hogy megfelelően szabályozzuk a gépbe jutó fény mennyiségét, így a kép sem világos, sem túl sötét nem lesz. AUTO módban a tükörreflexes gépek ezt a funkciót maguktól próbálják produkálni, viszont nem tudják kitalálni, hogy pontosan mit is akar a fotós, ezért célszerű megtanulni a helyes beállítást, hogy a kép az elképzeléseid szerint készüljön el.

exponalas

Ezeknek az értékeknek az összefüggése és hatása azért nagyon fontos, mert a kreatív fotózás alapját képezik. Ezek változtatásával tudjuk tudatosan befolyásolni, hogy egy helyzetben milyen látvány hatást szeretnénk elérni, mit és hogyan emelünk ki a fényképen. Az expozíció tehát, valójában egy mértékegység, az adott idő alatt egységnyi felületre eső fényáram és idő szorzata. Az expozíció milyenségét három változó szabályozza: a rekesz, a zársebesség és az ISO, ez a három beállítás határozza meg a bejutó fény mennyiségét, és így a kép minőségét is.

1.A Rekesz:

A rekesz praktikusan annak a résnek a mérete, amin a fény bejut az objektívbe. A nagy rekesz sok fényt jelent, a kis rekesz, keveset. (Ugye milyen egyszerű?:))

A rekeszérték vagy rekeszszám azt mutatja, hogy mekkora ez a nyílás.

Minél jobban kinyitjuk a rekeszt (és több fényt engedünk be), annál kisebb mélységben lesz éles a kép. Minél szűkebbre állítva pedig nagyobb tartományban, térben lesz éles. A téma válogatja meg, hogy mit érdemes használnunk. A művészi tárgyfotókat, vagy portrékat érdemes nagy fényerővel készíteni, hogy a háttér minél szebben elmosódjon. A másik véglet például a táj fotózása, itt éppen a fényerőből kell visszavennünk, hogy egyszerre több minden essen a fókusztartományunkba. Persze a kép bebukását, vagy kiégését el kell kerülnünk, amit a következő pontban írunk le hogyan!

quiz-blende

2.a Zársebesség

A zársebesség az az idő, amíg a fényképező zárja nyitva van. Ha gyorsan zárod, kevesebb ideig jön be fény, ha lassan, akkor hosszabb ideig.

Rövid záridőnél 1/1000 alatt csak egy pillanatra nyílik csak ki a zár, ezt általában bőséges fény mellett ajánlott alkalmazni. Ezzel a módszerrel, pedig mondhatni tű éles képet készítünk, akár mozgó tárgyról.
Hosszú záridővel lehet elmosódott képeket készíteni, akár szellemképeket vagy fényjátékokat. 1/125 fölött pedig ajánlott egy állvány használata vagy bármilyen stabil alátámasztás, ugyanis a zár, „szívja” magába az információt, az anyagot és fényt.

zarsebesseg
zarido2

3.ISO (érzékenység)

Az ISO szerepe a beengedett fényre való reakció a szenzor részéről. Minél érzékenyebb, annál világosabb képet kapunk. Típusfüggő, hogy melyik a “még tolerálható” érték. Szubjektív véleményem alapján a legjobb ha ezt az értéket a legalacsonyabban tartjuk. Csak különös eseteknél, amikor nincs lehetőségünk már a rekesszel vagy a záridővel javítani a helyzetünkön, akkor jön az ISO állítás. A túl magas ISO érték okozza a képek úgynevezett zajosodását.

A bal oldalsó képen az ISO értékkel, a jobb oldalinál pedig a rekesz és a zár segítségével javítottuk fel a képet. Amint látszik a zártabb rekesz miatt minden “éles” de a zajosodás csúnyít a képen.

zajos3
nemzaj
+1 hasznos infó! Mélységélesség

A mélységélesség az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába. A kép legélesebb része van a fókuszpontnál, ekkor érdemes ilyenkor arra a részre átirányítani, melyre a fotós a figyelmet akarja terelni.

A fókusztól távolodva az élesség csökken, de egy bizonyos távolságra a kép még nagyjából élesnek nevezhető. Ez a két rész gyakran 1/3 és 2/3 arányban oszlik meg, de egyes beállításoknál ez az arány 1/2 és 1/2 is lehet. A mélységélesség területe, ebből a két részből tevődik össze, ugyanis az, ami ezen kívül esik, életlen.

melyseg

Köszönjük szépen a figyelmet! Amennyiben kérdésed van a bloggal kapcsolatban, vagy csak ötleted lenne a jövőbeni témákhoz, keress fel minket a lap alján található kontakt form segítségével!

Leave a comment