Mobiltelefon VS. Fényképező

Megpróbáljuk a legrövidebben bemutatni az alapvető különbségeket a mobiltelefonos és a fényképezőgépes/videókamerás képalkotás között! Figyelem! A bejegyzés nyomokban szubjektív véleményt tartalmaz!
mobiltelefon vs. fényképezőgép

Ma már alig lehet beépített fényképezőgép nélküli mobiltelefont vásárolni. Sokakban felmerül az a kérdés, hogy vajon a telefonok kamerái felveszik a versenyt a fényképezőgépekével vagy közel sem?

  • Fényérzékenység
  • Színkezelés
  • Biztonság
  • RAW Feldolgozás

A legújabb mobiltelefonok már szinte kivétel nélkül képesek a digitális képrögzítésre, azonban ezeknek a minősége maximum a webkamerák által létrehozott képekével vetekszik, ugyanis a tömeggyártás, a kis méret és a megfizethető ár képességbeli korlátokat von maga után.

A telefonokba beépített kamerák objektív paraméterei, teljesítménye és a képérzékelő szenzor felbontása csupán csak töredéke a fényképezőgépekbe épített elemekéhez, ezért csak sokkal gyengébb minőségű képek rögzítésére alkalmasak.

Zoom

Egy fix objektív, vagy egy telefon lencséje egyetlen nagyítást tud. A zoom objektívek, pedig képesek több tartományban is mozogni, így olyan, mintha sok objektívünk lenne egyszerre. Míg a fényképezőgépek esetén a nagyítás optikai, addig a telefonok digitálisan nagyítanak, azaz a kamera ugyanazt a képet rögzíti, csak utólag, szoftveresen nagyítunk bele, ezáltal a minőség romlik.

Ha csak digitális zoommal dolgozunk, akkor nem tudunk fókusztávolságot állítani, csak a kész kép egyik részletére tudunk ráközelíteni. Ez pont olyan zoomolási technika, mint amit a Photoshopban használhatunk, csak ez automatikusan működik a kamerában. És bár olykor jól jöhet ez a technika, de a kép minősége végeredményben romlik és sérül, ezért a legtöbb fotós nem véletlenül nem használ soha digitális zoomot. Az utóbbi időben a legtöbb gyártó már nem is veri nagydobra ezt a funkciót.

Main-image-sigma
Megapixel
A mobiltelefonok piacán sok évig újdonságot jelentett az egyre több megapixel, mellyel a mobilgyártók el tudták adni készülékeiket. Az igazság az, hogy a kamera nem készít jobb fotókat attól, mert több benne a megapixel. Az okostelefonokba helyezhető kameraszenzor mérete nagymértékben van korlátozva, s ezért ebben a szegmensben problémát okoz az, hogy minél több pixel kap helyet a szenzoron, annál kevesebb hely jut egynek.
Hiába van már 30-40 megapixeles kamerával ellátott mobiltelefon is, de az attól még nem lesz csúcsminőségű fényképezőgép.
120 megapixel canon
Objektív
Ha csak az objektív árából indulunk ki, feltűnhet, hogy akár háromszor annyiba is kerülhet, mint a mai legdrágább mobiltelefon.
Az eszközök tulajdonságai roppant mértékben meghatározzák a fotózás lehetőségeit és annak minőségét.
Az objektívek összegyűjtik, felerősítik a fényt, és lencserendszerük segítségével az esetleges hibákat képesek optikailag javítani. Egy telefon apró lencséje sosem lesz képes ezt utolérni, hiszen mindig lesznek olyan fényviszonyok, amelyekben telefonnal nem lehet fotózni.
Egy fényképezőgépen nem hiába lehet cserélni az objektíveket, hiszen mindegyik másban jó. A különféle feladatokhoz más-más objektív lesz ideális.
slider_002

Nagyon röviden a RAW állományokról

Általában a cserélhető objektíves, illetve csúcskategóriás kompakt fényképezőképek nyers adatfolyamot is mentenek, amelyeket RAW fájloknak hívunk.

Ezen fájlok kiterjesztése szinte bármi lehet (CR2,RAF, PEF, ARW stb.), felépítésük, szerkezetük, általában gyártóspecifikus és zárt.

A gyártóspecifikus RAW fájlok előnyei:

– JPEG előnézeti képet is tartalmaznak, amit a fényképezőgép képfeldolgozó rendszere hozott létre az általunk kiválasztott (expozíciós) értékekkel
– A RAW fájlok olyan fényképezőgép-specifikus adatokat is tartalmaznak, mint például az aktív fókuszmező stb.
– A RAW fájlokat a gyártók támogatják, így azokat általában korlátozások nélkül használhatjuk egy-egy gyártói ökorendszerben.

portrait-header

Összefoglalva a telefonos és a fényképezőgépes képalkotás közti legnagyobb különbség az utómunka lehetőségeinek a mértéke. Amíg a hétvégi házibuliról szeretnél pár gyorsan elküldhető, ugyanakkor nem kinyomtatni kívánt fotót lőni, addig nagyon is jól jön a mobiltelefon fényképezője! Viszont egy esküvő, egy kerek születésnap, vagy bármilyen nagy esemény archiválására mindenképpen az erre kifejlesztett eszközt ajánljuk! 

Köszönjük szépen hogy velünk voltál, nemsoká jelentkezünk!